HŐSZIGETELÉS

Homlokzati hőszigetelés

Miért szükséges a homlokzati hőszigetelés?

Napjainkban az energiaárak folyamatos növekedésével fontos szempont épületeink  gazdaságos üzemeltetése .  A homlokzati hőszigetelés rendszerével fűtés-hűtés költségeinket jelentős mértékben csökkenthetjük. A technológia segítségével megelőzhetők a penészfoltok, a páralecsapódások és a felületi nedvesedések. A hőszigetelt falnál csökken a falak és a belső hőmérséklet különbsége, így javul az épület hőtartó képessége. A jó homlokzati hőszigeteléssel a falak egységes hőmérséklete kellemes klímát biztosít télen-nyáron. A téli időszakban talán a legfontosabb tényező a gazdaságos energia-felhasználás szempontjából, hogy lakásunk ne veszítsen hőt, ne fűtsünk „kifelé”, ez pedig a homlokzati hőszigeteléssel (méretezéstől függően) szinte teljesen megvalósítható. Az egyre melegebb nyári hónapok rendkívüli mértékben megterhelik szervezetünket a klíma berendezések használata, pedig pénztárcánkat. A jó homlokzati hőszigetelés nemcsak azt gátolja meg, hogy a téli időszakban hőt veszítsen az épület, hanem azt is, hogy a nyári meleg felmelegítse lakótereinket, munkahelyünket, épületeinket.

Esztétikai szempontból fontos tényező, hogy a külső falazat új arcot kap a homlokzati hőszigeteléshez tartozó sokszínű és struktúrájú vékonyvakolatoknak köszönhetően.

Vállaljuk magánházak, panel- és középületek, egyéb építmények homlokzati hőszigetelését egyaránt. Munkánk során kőzetgyapotot valamint expandált illetve extrudált polisztirolhab-lapokat használunk.  A kőzetgyapot előnye, hogy teljes mértékben környezetbarát, emellett rovar- és rágcsálómentes.  A polisztirol viszont olcsóbb és önsúlya kedvezőbb, valamint az egyenetlen felületek hőszigetelésénél könnyebben alakítható.

Nem meglepő, hogy a modern építészeti technológiák egyik legfontosabb szempontja az energiatakarékosság. Ennek az egyik – jó értelemben vett – szélsőséges formája a passzívház, ahol a mindennapi élethez szükséges energiát szinte teljes mértékben megújuló forrásból nyerik. Mindez azonban kevés volna megfelelő hőszigetelés nélkül. Ez igaza természetesen a hagyományos  technológiákkal épült házakra is, hiszen függetlenül attól, hogyan nyerjük a hőenergiát minél kevesebb veszteséggel kell benn tartanunk. Ezt a hőveszteséget pedig minél jobb szigeteléssel tudjuk csökkenteni. Ha a szellőztetést nem számoljuk, egy hagyományos családi házban a legjelentősebb hőveszteség a falakon keletkezik (kb. 30%).

Vegyünk például egy hagyományos, 30 cm-es Porotherm téglából épült házat. Szigetelés nélküli hővesztesége 0,59 W/m2K, míg ugyanezt a falat kívülről 10 cm vastag polisztirol lapokkal (EPS, Dryvit) szigetelve a hőveszteséget kevesebb, mint a felére 0,24 W/m2K-re csökkentjük.

Ha ezeket az értékeket vesszük alapul, egy egyszerű, 12x12 méter alapterületű ház külső felülete (az ablakokat nem számítva) kb. 120 m2. ezt hűti a külső levegő. Egy hidegebb téli napon a külső és belső hőmérséklet közötti különbség elérheti a folyamatos 20°C-ot. Külső szigetelés nélkül egy négyzetméternél tudjuk, hogy 0,59 W energiát veszítünk folyamatosan. Habár jellemzően gázzal fűtünk az egyszerűség kedvéért számoljunk kilówattban: 0,59/1000 kW-ot, egy óra alatt 0,00059kWh-t veszítünk. Ezt beszorozva a 20°C-kal, illetve a 120 négyzetméterrel, ez óránként 1,4 kWh-t jelent, ami 2008-as árakon kb. 50 Ft, vagyis hidegebb napokon külső szigetelés nélkül naponta átlagosan 1000 Ft-ot költünk az utca fűtésére. A 10 cm-es külső hőszigetelő anyag felhelyezésével azt az összeget 400 Ft, míg pl. 14 cm vastagság esetén 300 Ft alá tudjuk szorítani.

Egyéb hő- és hangszigetelések

Cellulózszigetelés - a természetes hőszigetelés. A közönséges újságpapír alapú hőszigetelő-anyag a Skandináv országokban és Kanadában már évtizedek óta a legkeresettebb hőszigetelő rendszer. Számos előnnyel rendelkezik: környezetbarát, hiszen újrahasznosított újságpapírból és természetes adalékok, hozzáadásával készül, így mentes minden káros anyagtól; kitöltő képessége az egyik legjobb, mert a legszűkebb résekbe is befújható. Idő- és költségtakarékos, mivel beépítésekor nem kell vágni, beszabni, így nem keletkezik hulladék sem. Sőt, az épület átépítésekor kiszedhető és újra felhasználható.

Kitűnő hőszigetelő képessége mellett hangszigetelő tulajdonságát is számos helyen használhatjuk. Stúdiók, próbatermek, kulturális intézmények  és egyéb épületrészek hangszigetelésekor az egyik legjobb választás lehet. Egészségügyi intézmények szobáinak hangszigetelésére is alkalmas: például hallásvizsgálók kialakításakor, ahol fontos, hogy kizárjuk a külső zajokat és ne keletkezzen visszhang.

Bezso Bau Fővállalkozói Építőipari és Szolgáltató Kft.

6724 Szeged Öthalom u. 50/A

Mobil: +36-70-933-79-78

e-mail: info@bezsobau.hu

Bezso-Bau Kft. © 2009 | www.bezsobau.hu